GİZLİ TANIK MI, KİMLİĞİNİ GİZLEYEN BİR TANIDIK MI?
adana ceza avukatı

GİZLİ TANIK MI, KİMLİĞİNİ GİZLEYEN BİR TANIDIK MI?
0 Yorum
56000
08-11-2021

Gizli tanık kurumu, son zamanlarda yine çok tartışılan bir konu olarak önümüzde. Peki hangi suçlarda gizli tanıklık kurumu kullanılabilir?


Alt sınırı 10 yılı aşan ve daha fazla süreli hapis cezası düzenlenen suçlar ile müebbet, ağırlaştırılmış müebbet cezasına tabi suçlar ve Türk Ceza Kanunu’nda alt sınırı 2 yılı aşan suç örgütü veya terör örgütü (örgütlü suçlar) bünyesinde işlenen suçlarda gizli tanıklık kurumuna işlerlik kazandırılabilir.


Kanunun amacı, tanıklık yapabilecek kişinin kendisi veya yakınlarının hayati tehlikeyle karşı karşıya kalma tehlikesine karşı koymaktır. Böyle olumlu bir hedef için kabul edilen bir kurum olsa da, gizli tanıklık kurumu artık birilerinin çıkarlarına hizmet eden bir hukuki iftira niteliğine bürünmüştür.


Ergenekon, Balyoz ve Odatv gibi davalardaki gizli tanıkların sonunu hep beraber gördük. Bu davalar kadar popüler olmasa da birçok davada da kendilerinin veya yakınlarının hayat bütünlüğü tehlikeye girebileceği ihtimaliyle binlerce gizli tanıklı dosya oluşturulmuştur. Ve maalesef çoğunda gizli tanık kendi suçunu kapatmak, iftira atarak kendi işlediği suçları tanıklık başlığı altında perdeleyerek hareket ettiğine şahit olduk.


Ergenekon ve Balyoz gibi popüler davalarda gerek kolluk gerekse yargı görevlilerinin de bizzat bu iftiracı gizli tanıklık sistemine dahil olduğuna tüm ülke olarak şahitlik ettik.


Gelinen noktada maalesef bir kısım kişiler, dosyayı kendilerinin ve hatta bazı tanıdıklarının lehine çevirebilmek için gizli tanıklık yapmakta ve cezai yargılamadan bağışık tutulmaya çalışılmaktadır.


Suç veya suçları anlatırken, kendisinin müdahil olduğu hatta bizzat katıldığı olayları anlatmayan gizli tanıklar, tüm hikâyeyi kendileri ya olayın içinde hiç yokmuş gibi anlatmaktadırlar ya da kendilerinin iştirak ettiği olaydan hiç bahsetmeyip, dikkati başka tarafa çekerek, yargılamayı kotarmaya çalışmaktadırlar.


Gizli tanıklık kurumu, artık kirlenmiş bir kurumdur. Gizli tanıklık kurumunun kâğıt üzerindeki durumu ile uygulamadaki durumu tamamen farklıdır.


Ve özellikle, gizli tanıkların yalan söyledikleri veya iddia ettikleri olayların ispatlanamaması veya anlattıklarının yanlış olduğu tespit edilirse, ağır cezalar öngörülmesi gerektiği artık beklenen bir durumdur. Uygulamada gizli tanık yalan söylese dahi, hemen hemen hiçbir yaptırım uygulanmamakta, gizli tanıkların iftiraları veya sakladıkları gerçeklerle olayları saptırmaları yanlarına kar kalmaktadır.


Ancak bu tip gizli tanıklı dosyalarda doğruyu saptıran ve hatta iftira atan gizli tanıkların en ağır şekilde cezalandırılmaları için uygulamada birçok başvuruya işlerlik kazandırılmaya çalışılmaktadır. En klasiği yalancı tanıklık olup, bununla birlikte suça iştirak, suç uydurma, iftira ve özellikle beyanlarında gizlediği ve fakat gizli tanık tarafından iştirak edilen suçların tespitiyle ilgili suçlardan cezalandırılması için şikâyet.


Adaletin en doğru şekilde gerçekleşmesi için, bu tip kötü niyetli kişilerin, hukuku araç olarak kullanarak kendi suçlarını gizlemek veya iftira atmak amacıyla yöneldikleri "gizli tanık" kurumunu, olması gereken hale getirmek ve gizli tanıklık yapacak kişilerin "bir daha ve iyi düşünmelerini" sağlamak amacıyla, gizli tanıklık adı altında suç işleyenlerin, iftira atanların, suçlarını gizleyenlerin ve hatta hasımlarını bertaraf etmek isteyenlerin cezalanrdırılmaları için, tüm adli yolların kullanılması elzemdir. 

adana ceza avukatı

YORUM GÖNDER

ZİYARETÇİ YORUMLARI

BENZER KONULAR

BAM, Ceza Alan Sanığa Doğrudan Beraat Kararı Veremez!

Google Haritalar Uygulamasına Göre Yapılan Mesafe Ölçümü Danıştay'ca Kabul Gördü!

Yargıtay'a Göre "Hakaret Suçu"

Avukat Asistan Çalışıyor

Avukatların Reklam Yasağı (Bir Kurt Masalı)

Kim Verdi Lan Bu Kararı?! (Ayakkabı Silah Sayılır Mı?)

Kişisel Veriler ve Korunması

Adli Yardım Başvuru Formu

Suçlu Olduğunu Bile Bile Nasıl Suçluları Savunuyorsun?

GİZLİ TANIK MI, KİMLİĞİNİ GİZLEYEN BİR TANIDIK MI?

CEZA YARGILAMASINDA İSPAT VE DELİL KAVRAMLARI

"AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS Mİ?" "GÜLE GÜLE ÖMER'İM, GÜLE GÜLE"

ÇHD/HHB DAVASI VE DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ

MAFYA-DEVLET-YARGI

UYUŞTURUCU TİCARETİNİN ENDOPLAZMİK RETİKULUMLARI

8. PAKET DİYE ANILAN YENİ KANUN TEKLİFİNDE NELER VAR?

GENEL AF VERİLECEK Mİ?

İSTİNAF KANUN YOLU İLE İLGİLİ SORULAR