Erken Seçim Tartışmaları, Tarihçesi ve Sonuçları
Erken Seçim Tartışmaları, Tarihçesi ve Sonuçları
0 Yorum
57915
30-09-2021

Erken seçim; Anayasal Sistemde belirtilen normal seçim tarihinden önce yapılan seçimlere verilen addır. Ara seçimin erken seçimden farkı, ara seçimin milletvekili sayısında azalmanın belli bir yoğunluğa ulaşması durumunda zorunlu olması olup, erken seçim tamamen bir "karara" bağlıdır. 


Gerek ülkemizde gerekse de dünyada erken seçimler belli başlı şartlar başgösterdiğinde ortaya çıkan "ayrıksı" bir konudur. Büyük bir kriz söz konusu olduğunda (3 Kasım 2002 seçimleri, yaşanan ekonomik krizin bir sonucuydu) ortaya çıkabileceği gibi, önemli siyasi gelişmelerin olduğu dönemlerde de (7 Eylül 1987’de siyasi yasakların kaldırılmasıyla ilgili referandumda “Hayır”ı savunan Başbakan Turgut Özal, sandıktan “Evet” çıkınca erken seçim kararı aldı.) erken seçim söz konusu olabilmektedir. 


2015 seçimleri hariç, ülke tarihimizde tüm erken seçimlerde birinci parti, oy kaybederek erken seçimden çıkmıştır. Dolayısıyla hemen hemen her erken seçim, önceki seçimde en çok oyu alan partinin, oylarının azalmasına neden olmuştur. 


Bu genellemeden hareketle, her dönemde muhalefet partileri, eleştirilerini ileri sürerken, sonunda mutlaka "erken seçim" teklifini ileri sürerler. Bu, muhalefet partilerinin en çok dile getirdikleri söylemlerdendir ve muhalefet partisinin hep kullandığı bir kozdur. 


Ancak yine istatistiklere bakıldığında, 1946 yılı çok partili hayata geçilme tarihinden itibaren yapılan tüm seçimlerden sadece 7'si erken seçimdir. Bu nedenle, erken seçim taleplerinin kabul görme oranı da gayet düşük bir orandadır. 


Bu nedenle, şimdilerde "erken seçim" tartışmaları, muhalefetin "muhalefet olma" özelliğinden kaynaklanmaktadır ve şu an için siyasi hayatın doğası gereği, erken seçim olmasını sağlayacak bir neden bulunmamaktadır. Muhalefet gündemi; "siyaset bilimi"nin gerçekleri karşısında, hiçbir neden yok iken veya yeterli neden yok iken "erken seçim" suni tartışmasıyla oyalayacağına, siyasi tarihten hareketle erken seçimi zorunlu kılan nedenlerin varlığını ortaya koyan deliller ve buna bağlı söylemler üretmelidir. 


Önemli olan nokta ise şudur: Devamlı suretle "erken seçim" söylemlerinde bulunmak, gerçekten "erken seçim" gerektirecek dönemdeki erken seçim talebinin etkisini ve kabul edilebilirliğini de olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle "altı boş" olan bir "erken seçim" talebi, siyaset bilimi açısından, pek de mantıklı bir muhalefet olmayacaktır. 


 

YORUM GÖNDER

ZİYARETÇİ YORUMLARI

BENZER KONULAR

Joe Biden'in Değil Siyonizmin Yükselişi

Dogecoin Hakkında

Erken Seçim Tartışmaları, Tarihçesi ve Sonuçları

TÜRKİYE "BİR NATO ÜLKESİ" Mİ YOKSA "NATO'NUN BİR ÜLKESİ" Mİ?

ADANA'DA UYUŞURUCU İLE MÜCADELE

6 ARALIK, YILBAŞI, NOEL BABA VE AZİZ NICHOLAOS

MAFYA AVUKATLIĞINDAN AVUKAT MAFYALIĞINA

YİNE YENİ YIL YİNE AYNI YATIRIM TAVSİYELERİ

MUSA PEYGAMBER DİYE BİRİ VAR MI?

DEPREM, ORGANİZE OLAMAMAK VE SONUÇ

TÜRK MİLLİYETÇİLİĞİNİN YÜKSELİŞİ

NEDİR BU DİLAN POLAT OLAYI?

SON 30 YILDAKİ YEREL SEÇİMLERE BAKARAK 2024 YEREL SEÇİMLERİNİ OKUMAK

2024 YEREL SEÇİM SONUÇLARI ÜZERİNE

MİLLİYETÇİLİK VE TÜRK MİLLİYETÇİLİĞİ

TÜRK MİLLİYETÇİLİĞİ NE DEĞİLDİR?

İKİNCİ 31 MART VAKASI: TARİH TEKERÜRRÜR MÜ ETTİRİLMEYE ÇALIŞILIYOR?

PATLAYAN BİR BALON: İRAN